Een bezoek aan Marokko maakt duidelijk dat je, ook zonder stroom of russisch aardgas, op een eenvoudige manier een warme maaltijd kan bereiden, een paar brokjes houtskool volstaan.
Uiteraard zal een Tajine bereiding ook lukken op je campingvuurtje, je barbecuestel of je rocket stove
Ongeveer 45 min na het opstarten van je Rocket Stove zit je te smikkelen van een voortreffelijke noodmaaltijd.
Wat het langst moet garen onderaan, de rest er bovenop. Olijfolie, geelwortel, mediterane kruiden en veel (zelfgekweekte) groenten.
Enkele olijven en een paar schijfjes citroen brengen alles op smaak.
Wat rondkijken op internet levert tientallen recepten op.
De nomadische stammen van Noord-Afrika reizen sinds eeuwen door woestijnen en bergachtige terreinen.
Na het opzetten van een kamp, gebruiken ze tajine potten als draagbare ketels om stoofschotels te koken boven een open vuur.
De methode is eerder traag, maar voor deze woestijn volkeren is het eten ervan een waar feest.
Het was en is voor velen ook vandaag nog steeds een kwestie van overleven.
De Tajine ontleent zijn culinaire faam aanlanden als Marokko, Tunesië en Algerije.
Deze Noord-Afrikaanse landen hebben een rijke cultuur doordrenkt van Arabische, Berberse, Europese en andere Afrikaanse invloeden.
De tajine potten zijn er net zo belangrijk voor hun keuken als een wok is voor de Aziatische keuken.
De oorspronkelijke tajine is een ongeglazuurde, onversierde aarden pot met een ronde ondiepe basis en een groot conisch deksel dat op de basis rust tijdens het sudderen.
Het deksel is speciaal ontworpen om door condensatie het gerecht sappig te houden.
Door geleidelijke concentratie wordt de damp omgetoverd in een heerlijke saus, die een mengeling vormt van de natuurlijke smaken van de kruiden met de belangrijkste ingrediënten.
Een paar eetlepels water aan het begin van de bereiding volstaan om voldoende hoeveelheid vloeistof te produceren om er een aantal mensen te laten van genieten.
Als je van plan bent een tajine aan te schaffen, zorg er dan voor dat ze bestend is tegen hoge temperaturen. Een geglazuurde aardewerk tagine gemaakt voor ovens en kachels kan warmte verdragen tot 400°C.
Je kan best niet koken met een decoratieve tajine op een fornuis, omdat de basis kan barsten, en dat zou een ramp zijn voor je keuken.
In Marokko zijn de meest voorkomende tajine gerechten gemaakt met goedkope stukken lamsvlees, gevogelte, rundvlees of vis gemengd met groenten en geserveerd met rijst of couscous.
Maar de heerlijke smaak is afkomstig van het toevoegen van kleine extra's zoals olijven, gedroogde vruchten, citroen en honing. Vergeet vooral niet om de exotische specerijen toe te voegen.
Gember, curcuma, chili, saffraan, kaneel en komijn maken van een gewone tajine maaltijd een buitengewoon feestmaal.
Zorg ervoor dat je die ingredieten ook opneemt in je thuiswinkel
Bij speciale gelegenheden of feesten kan je gaan voor een zoete tajine , die meestal bestaat uit een verscheidenheid van gedroogde en vers fruit, zoals pruimen, dadels, rozijnen, abrikozen, bessen, kweepeer, verse peren of fruit van het seizoen.
Voeg de gebruikelijke kruiden en veel grof gemalen zwarte peper of gekneusde peperkorrels toe om de overvloed aan zoet te compenseren en je bekomt een uitstekende desserttajine.
relaxatie en wellness
beter dieper slapen
low carb diet
minder depri ?
bobo brood met chia
eetbare tuin informatie
chia seeds
earthing grounding
onsterfelijkheidskruid
ozonator
low carb diet
minder depri ?
basisch water
antikateroplossing
mindmachines
brainaktivator
audiostrobe software
nieuwe ionizers
elanra luchtioniser
filter fijnstof
alle dagen zon
darmtransit
chlorella yaeyama
hawaiiaanse spirulina
klamathalgen AFA
aloe vera winkel
drink smoothies
spirulina slank
soepele gewrichten
voetreflex pediwell
wandelmachine chi
zilverwater startoplossing
zilverelectrodes
colloidaal goud
silver ionic pulser
braintuner
parapulser
magneetveldtherapie
vrij van parasieten
sterke sportprestaties
optimaal gezond
blij met lithium
energieanalyses
stralingsvrij leven
dier en welzijn
duiven voederschema
brainfit keerbergen
energiepoeder
veelgranenbrood
koken met stevia
chiazaad bestellen
suiker maakt ziek.
prebiotica
probleem met drank
geestesziektes
shop vianesse
abonnement op vianesse
vianesse en meer
+noodsituaties
+belgian
+preppers
+belgie
+survival
+foodstock
+preparedness
+envirofit
+rocket stove
+noodverlichting
+be prepared
+british berkefeld
+steracyl
+noodsituaties
+zelfredzaamheid
+voorbereid zijn
+prepping
+vleesvervangers
+survivalfood
+hooikist
+thermoskoken
+woodgas stove
+zelfvoorziening
belgium - belgian - preppers - belgie - survival - foodstock - rocket stove - envirofit - noodverlichting - be prepared - noodsituaties - voorbereid zijn - vleesvervangers - zelfredzaamheid - survivalfood - hooimadam - hooikist - thermoskoken - woodgas stove - wildstoves - zelfvoorziening - preparedness - british berkefeld - sterasyl